RaceTrip Logo
Menu

Završena Dubrovačka brdska trka koju jaka kiša nije mogla odgoditi, a ni obeshrabriti na sve spremne vozače

Završena Dubrovačka brdska trka

Nagrada Dubrovnika 2021.- Memorijal Željko Đuratović zaokružila je automobilističku sezonu hrvatskog prvenstva na brdskim stazama.

Novitet natjecanja je taj što se ovog puta vozilo na novoj stazi i to na dionici Mokošica-Osojnik gdje je start bio kod Mosta Dr. Franje Tuđmana, a cilj kod Barutane.

Sama duljina dionice iznosila je 3,345m u kojoj se nalazi 17 zavoja, a uspon broji 7,56 posto.

Utrka je brojila 79 vozača iz Hrvatske i Crne Gore čije su se vožnje bodovale za nacionalno prvenstvo.

Osluškivali smo vozače i sa kojim izazovima se bore, te koje taktike moraju upotrijebiti kako bi sa što boljim rezultatima prošli ovo natjecanje i skupili što više bodova.

Staza u kojoj je nakon prvog dobrog kilometra došao sklizak teren na kojem je trebalo naći dobar balans između skliskog terena i auta, samo su smireniji vozači dobili na vremenu, dok su oni kojima je noga bila teža na gasu izvukli nešto deblji kraj.

Van se staze, u boxevima vozača radilo na raznim preinakama. Od sitnih prepravaka, kod nekih i većih popravaka. Sve su to čari ovog sporta kojeg svi natjecatelji poštuju i koji žive za svaku voženu trku, poštuju pravila, poštuju svakog vozača, pa kad bilo tko od njih osvoji prijestolje znaju da je pobjeda zaslužena i da pobjednika treba dostojno krstiti kišom šampanjca.

Tko je briljirao, a kome je ružno vrijeme pomrsilo planove i izazvalo nenadane probleme.

Ukupan poredak Dubrovačke brdske trke

Kategorija 1

  1. Domagoj Pereković Pobjednik je u svojom Mitsubishi Lanceru Evo IX, drugom bodovnom vožnjom sa vremenom 2:08,434 postavio rekord na novoj stazi i to sa prosječnom brzinom 93,76 km/sat. Pobjeda se odnosi na generalku i obranjeni naslov državnog prvaka drugi puta za redom u Kategoriji I.

  2. Vasilije Jakšić u također Mitsubishi Lanceru Evo IX. Sa drugim je mjestom slavio pobjedu u svom nacionalnom prvenstvu.

  3. Stijepo Manenica, član organizatora utrke AK Dubrovnik Racing također u Mitsubishi Lanceru Evo IX.

Grupa A

  1. Žarko Knego u Ford Fiesti Rally 4, ukupan poredak 4.mjesto

  2. Ivan Pulić Ford Fiesta Rally 4, ukupan poredak 5.mjesto

  3. Marin Božićević (AK RI autosport), ukupan poredak 6.mjesto

Grupa N

  1. Stijepo Manenica, ukupan poredak 3.mjesto  

  2. Nikola Radnjić, ukupan poredak 8.mjesto

  3. Danijel Šimunović iz AKK Fly with Kolman Zagreb.

  4. Đivo Franić koji je opravdao sva očekivanja i 5.mjestom osvojio svoj treći naslov državnog prvaka, a time i prestižni trofej “Zlatna kaciga HAKS-a.

Grupa E1

  1. Domagoj Pereković

  2. Matija Jurišić (AK Župa Dubrovačka), ukupan poredak 9.mjesto

  3. Boris Katić (KK Rijeka), ukupan poredak 7.mjesto

Ne smijemo zaboraviti da je ova posljednja utrka ove sezone odlučivala o još jednom prvaku.

Prvenstvo Hrvatske je prije dubrovačkog nastupa samo jedan bod dijelio dva favorita Božidara Matijaša iz AKK Rogoznica i Dina Ćućića iz AK Opatija.

Ćućić je ovog puta bio bolji i sa dva je najbolja vremena ostvario pobjedu te time postao pobjednikom te kategorije uz status državnog prvaka.

Matijaš je bio nešto slabiji, njemu je kiša pomrsila planove i dovela ga na 5. Mjesto sa titulom vice prvaka.

PH povijesnih automobila ukupno

  1. Ćućić (AK Opatija, Suzuki Swift) 5:07,856 min

  2. Vičević (AK Rijeka, VW Scirocco) +8,328 sek

  3. Poldrugovac (AK Buzet Autosport, Fiat Ritmo +8,733

RaceTrip team pratio je  vrhunskog vozača Erisa Marottia

Naš RaceTrip team je pratio vrhunskog vozača  Erisa Marottia koji je sezonu završio kao viceprvak Hrvatske u klasi N3. Cijeli je RaceTrip izuzetno presretan i ponosan. Automobil Peugeot 206 RC N3 koji je cijeli team doveo do besprijekornosti samo je dokaz da se radi dobar posao i da tu razinu kvalitete moramo zadržati u svim daljnjim trkama.

Dario Šamec je iskoristio skliske uvjete za zabavljanje publike sa pravim relijaškim prolascima bokom.

Naš Dario Šamec je iskoristio ovu brdsku utrku i vremenske prilike kako bi testirao svoj Mitsubishi Lanceru Evo IX. U kišnim i skliskim uvjetima isprobao je nekoliko mapi diferencijala i antilaga. Evo IX je prošao test i pokazao se da je spreman za sljedeću sezonu rallya. Da gledateljima bude još zanimljivije, Dario je iskoristio skliske uvjete za zabavljanje publike sa pravim relijaškim prolascima bokom.

Iz RaceTrip teama Florijan Šalec sudjelovao je svojim Citroenom C2R2

Novi vozač RaceTrip teama Florijan Šalec također je sudjelovao u utrci i to sa svojim Citroenom C2R2 koji je idealan za takve trke. Utrku je iskoristio za testiranje automobilakako bi u njemu napravi što više kilometara i naviknuo se na sve njegove performanse kako bi sljedeće godine mogao napasti vrh klase čim spremniji.

Na samom kraju moramo ustvrditi kako se AK Dubrovnik Racing pokazao kao izvrstan domaćin i organizator koji je unatoč teškim i zahtjevnim uvjetima uspio održati sve najavljene treninge i dvije utrke. Osigurali su sigurnu cestu, te su svi auti pomno pregledani kako bi sve teklo prema planu i programu.

Sasvim je sigurno da ovakvu svečanost moto sporta ništa nije moglo pokvariti. Staza je to sa puno potencijala i uopće ne sumnjamo da do sljedeće godine neće privući još više sudionika, ali ovog puta se nadamo kojoj zraki sunca kako bi cijela priča zaokružila epilog i doživljaj utrke u punom sjaju kakav to i zaslužuje.

Do sljedećeg se čitanja bilježimo sa štovanjem!