RaceTrip Logo
Menu

40. INA Buzetski Dani

40. INA Buzetski dani

Od 17. do 19. rujna pod budnim okom kiše i vjetra održani su 40. INA BUZETSKE DANI, gdje nam ponovno adrenaliskog užitka nije nedostajalo, pogotovo zbog svih vremenskih neprilika s kojima su se vozači susretali u box-evima i tokom trke.

Ina Buzetski dani

Međunarodnu brdsku auto utrku “40. INA BUZETSKI DANI 2021” organizirao je Auto klub „BUZET” iz Buzeta.

1981. godine na sastanku predsjedništva i sportske komisije društva pod vodstvom predsjednika AMD-a Buzet Ivana Prodana i članova predsjedništva istog, te članova sportske komisije Žarka Baumana, Željka Hrena i Damira Rupena, pala je odluka o prijavi utrke za službenu konkurenciju državnog prvenstva.

Prva utrka Buzetskih dana vožena je 05.09.1982. godine na stazi dugačkoj 4209 metara od Mosta do Svih Svetih. Uz najdužu istarsku rijeku Mirnu skupilo se čak 105 vozača u četiri klase natjecatelja.

Prva utrka Buzetskih dana vožena je 1982. godine

Zanimljiva činjenica je da rekord staze od 2017. godine još uvijek drži talijan Christian Merli sa svojim prototipom Osella FA 30, njegov vremenski rekord je 2:04:689 sa prosjekom 144,388 km/h.

Na 40. INA Buzetskim danima natjecalo se gotovo 270 vozača Hrvatske, Italije, Slovenije, Slovačke, Češke, Francuske, Švicarske, Njemačke, Poljske, Crne Gore, BiH.

Brdska utrka bodovala se za:

  • Prvenstvo Europe brdskih auto utrka

  • Prvenstvo Europe brdskih auto utrka - povijesna vozila

  • Prvenstvo CEZ-a na brdskim stazama za povijesna vozila

  • Prvenstvo Republike Hrvatske na brdskim stazama

  • Prvenstvo Republike Hrvatske – brdsko prvenstvo povijesnih automobila

  • Otvoreno Prvenstvo Republike Slovenije i Kup AŠ 2005

  • Kup AŠ 2005 za povijesna vozila

Natjecanje je bilo provedeno prema važećim preporukama, smjernicama i uputama nadležnih tijela FIA-e, HAKS-a i zdravstvenih ustanova, proizašlih kao posljedica epidemije virusa korona (COVID-19), a u cilju zaštite svih sudionika uključenih u manifestaciju.

Sama utrka održana je u nedjelju 19.09.2021. na stazi “Most – Peničići” dužine 5001 metara. Sastojala se od dvije vožnje, prva sa početkom u 9:00h, a druga sa početkom u 13:30h, uz teške uvjete na cesti zbog kiše i čak neutralizacije staze zbog prevelikog protoka vode kroz cestu, velika večina natjecatelja, uspjela je završiti trku.

 Peugeot Sport -a 206 RC N3 kojim je upravljao Eris Marotti

Racetrip team je u natjecanju sudjelovao sa rentom Peugeot Sport -a 206 RC N3 kojim je upravljao Eris Marotti koji je odnio 25. mjesto u ukupnom poretku, te 8. mjestu u klasi N.

Rezultati ukupnog poretka za prva tri mjesta su:

  1. Jakšić Vasilije u Mitsubishi - u Lancer EVO

  2. Radola Saša u Hondi Civic Type R

  3. Kuharić Edi u Zastava Yugo