RaceTrip Logo
Menu

Kup Hrvatske u Gran Turismo Sportu kreće u novu natjecateljsku sezonu

Kup Hrvatske u Gran Turismo Sport

Kup Hrvatske u Gran Turismo Sportu od subote 15.11. ponovno kreće u akciju. Ovaj jedinstveni virtualni motorsport događaj odvija se pod okriljem Hrvatskog Auto i karting saveza, što dosta govori o ozbiljnosti natjecanja. Natjecatelji se bore za titulu najboljeg hrvatskog virtualnog vozača, no ako ste slučajno pomislili da je to ipak samo igra, očekujte iznenađenje. Organizatori kupa, Hrvatski Auto i karting savez te zajednica GT Hrvatska pobrinuli su se da event ne ostane samo u online okvirima. Osim što natjecatelji ovisno o plasmanu osvajaju Wireless Headset za PS5 i primjerak igre Gran Turismo 7, glavna nagrada je odlazak na motorsport igre uživo – riječ je o FIA Motorsport Games, na kojima će pobjednik aktualnog kupa sudjelovati kao reprezentativac Hrvatske.

FIA 2021 Gran Turismo

Kako je započelo prvo prvenstvo Hrvatske u Gran Turismo Sportu?

Digitalni kup Hrvatske u igri Gran Turismo Sport je prvi put organiziran prošle godine i trajao je od kraja prosinca do kraja siječnja. To je bio prvi online motorsport susret, koji se odvijao u realnom vremenu, a njegov finale prenosio se putem televizijskih kanala Kreator TV-a. Nakon kvalifikacijske utrke, u pet termina tijekom prvog mjeseca odvoženo je ukupno 11 utrka. Zanimljivost je da je druga utrka odvožena na Dragon Trail-u, 5-kilometarskoj stazi koju GT Sport lokacijski smješta podno Biokova. Titula prvaka Hrvatske je pripala Mihaelu Matiki, koji je ujedno bio najbrži na kvalifikacijama u konkurenciji od 79 prijavljenih natjecatelja. Planirani odlazak pobjednika na FIA Motosport Games u Marseillesu pomaknut je na listopad 2022., a do tada će se za tu prestižnu nagradu još jednom boriti finalisti ovogodišnjeg kupa Hrvatske u Gran Turismo Sportu.

Gran Turismo Sport

Kako funkcionira sudjelovanje na Kupu Hrvatske u Gran Turismo Sportu?

Kako bi se mogli natjecati u prvenstvu Hrvatske u Gran Turismo Sportu, vozači se trebaju prijaviti elektronički putem linka www.haks.hr/digital/ . Uvjeti za sudjelovanje su navršenih 10 godina i posjedovanje e-licence Hrvatskog auto i karting saveza, koja je dostupna na njihovim web stranicama po cijeni od 100 kuna. Nakon zaključenja prijava, kreću prva dva kola početne faze. Utrke se u pravilu održavaju vikendom – do kraja početne faze održati će se ukupno 6 utrka (3 kola) nakon kojih dobivamo 40 četvrtfinalista. U polufinale ide 24 vozača po istim bodovnim kriterijima, a finale i grand finale vozi 12 vozača u užoj konkurenciji za titulu prvaka. RaceTrip se u ovogodišnjoj sezoni može pohvaliti vlastitim timom za kojeg nastupaju Marko Devčić i Hrvoje Utović, a naši automobili biti će brendirani RaceTrip livrejama.

vertreten durch Marko Devčić und Hrvoje Utović

Kakva je ponuda automobila u ovoj digitalnoj motorsport simulaciji?

Odabir automobila u Gran Turismo Sport-u budi asocijacije na kupovinu na nekom od auto-portala. Vozačima su na raspolaganju 53 marke vozila, a sveukupan broj automobila je od početnih 168 skočio na impresivnih 338. Svi modeli su razvrstani prema pravilniku FIA-e, tako da ćemo na popisu pronaći aute iz grupa 2,3 i 4, grupe N te grupe X. Kup Hrvatske u Gran Turismo Sportu zbog vremenskog ograničenja ne može iskoristiti sav ovaj potencijal, zbog čega je odabir vozila za svaku pojedinu trku definiran službenim Kalendarom natjecanja. Prošlogodišnji kup uključivao je šaroliku ponudu, od Fiat Abarth-a do Super Formula Honde i Toyote.

FIA Motorsport Games

Za razliku od prijašnjih verzija, GT Sport u fokusu ima stvarne vozače

Gran Turismo je automobilska igra s popriličnom tradicijom. Od prvog nastavka prošle su nevjerojatne 24 godine pa je za očekivati da je platforma u tehničkom smislu neslućeno napredovala. Izuzetnu vjernost u simulaciji stvarnih automobila i staza možemo zahvaliti sofisticiranoj grafici, koja posebno dolazi do izražaja u VR Modu. No najveći pomak vidimo u značajkama multiplayer-a, koji nudi doživljaj odvijanja utrke u stvarnim okolnostima. Takva konfiguracija igre omogućava vozačima da do izražaja dođe njihova spretnost i snalažljivost na sličan način kao na pravim racing susretima. S obzirom na mogućnosti platforme, prvenstvo Hrvatske u Gran Turismo Sportu je po kvaliteti sadržaja potpuno ravnopravno s iRacing prvenstvom, koje se od početka 2020. također održava u organizaciji HAKS-a.

Kup Hrvatske u Gran Turismo Sportu je realističan u svakom pogledu

Kada govorimo u uvjerljivosti ovog online natjecanja, ne završava sve na konfiguraciji igre. Ono što čini prvenstvo Hrvatske u Gran Turismo Sportu tako realističnim je organizacija eventa, koji je pažljivim planiranjem podignut za višu razinu. Osim Kalendara natjecanja, HAKS je za potrebe GT kupa donio dodatak pravilniku o digitalnom motosportu, koji definira kako funkcionira natjecanje. Naglasak je na fairplay-u, kako u online formatu ne bi došlo do prakse koja se ne dopušta na stvarnoj stazi. Kup također dobiva na autentičnosti zbog sponzorstva RaceTrip-a, koji je ponudio vlastiti nagradni fond i time omogućio pobjedniku da se preseli na prave staze – osigurani su trkaći automobil, mehaničari, oprema i servisna ekipa za jednu utrku u disciplinama formula driver, kronometar ili slalom, a glavna nagrada je all inclusive renta za 206-icu na ORO Super Slalomu 2022!