RaceTrip Logo
Menu

WRC Croatia Rally 2022 – automobilistički spektakl na domaćem terenu

WRC Croatia Rally 2022

WRC Croatia Rally 2022 je ekskluzivan autosport događaj, koji Hrvatsku svrstava u top destinacije Svjetskog prvenstva. Nakon utrke u Monte Carlu te natjecanja u švedskom gradu Umeå, koje je završilo krajem veljače, Hrvatska će u travnju ponovno postati rally prijestolnica. Prošlogodišnji WRC Croatia Rally 2021 je predstavljao prijelomni trenutak za hrvatski reli – naša poznata utrka Croatia Rally tada je uvrštena na WRC-ov kalendar. Ove godine u društvu smo još 12 zemalja koje su domaćini ovog prestižnog eventa. U samo četiri dana održavanja očekuje se da će sadržajima prisustvovati više od 100 natjecatelja, oko 2.000 članova posada te čak 350.000 gledatelja. Osim što će se događaj na svim predviđenim lokacijama moći popratiti uživo, osiguran je i televizijski prijenos svih utrka, koji je prošle godine emitiran u 150 zemalja širom svijeta.

Rally Calendar 2022

Raspored WRC-a Hrvatska 2022 otkriva dinamičan tempo brzinskih ispita

Službeni raspored WRC Croatia Rally 2022 otkriva vremenski gusto posložene etape, koje se u pravilu voze u dva kruga. Riječ je o etapama na dvanaest različitih lokacija sveukupne dužine preko 300 km, od čega jedna lokacija otpada na shakedown u Okiću, dok Zagreb ima ceremonijalnu ulogu otvaranja i zatvaranja natjecanja odnosno proglašenja pobjednika. Najveći dio etapa vozi se na Žumberačkom i Samoborskom gorju, Gorskom kotaru i u Zagorju, a njihova površina se proteže na pet županija – Grad Zagreb, Zagrebačku, Krapinsko-zagorsku, Primorsko-goransku te Karlovačku. S obzirom da je u prošlogodišnjoj utrci najveću ulogu odigrao kumrovečki Power Stage, na kojem je Ogier pobijedio Evansa sa samo 0,6 sekundi razlike, biti će zanimljivo vidjeti kako će nova organizacija etapa za Croatia rally 2022  utjecati na rangiranje natjecatelja i konačni rezultat.

WRC Croatia Rally 2022 - hybrid cars

Na WRC Croatia Rally-ju 2022. po prvi puta nastupaju hibridna vozila

Činjenica da je Rally Hrvatske 2022. u rasporedu WRC-a donosi određene novitete. Najveći se odnosi na sama vozila, budući da je za ovogodišnje natjecanje FIA promijenila pravila o karakteristikama automobila. Osim što su dopušteni hibridni rally modeli, minimalna masa automobila je povećana za 10 kg, što će svakako utjecati na dinamiku utrke. Na monegaškoj utrci premijerno su predstavljena tri nova hibrida u Rally 1 kategoriji – Toyota GR Yaris iz radionice Gazoo Racing, Ford Puma iz M-Sport Forda te i20 N Hyundai Motorsporta. Fordov team se posebno istaknuo pobjedom Sebastiena Loeba u Monte Carlu, dok je Kalle Rovanperä pobijedio na švedskom WRC-u vozeći GR Yaris. Navedeni automobili su opremljeni hibridnim kitom iz Compact Dynamics-a, koji im omogućuje dodatnih 100 kw snage, a kojeg vozači mogu koristiti kao boost na pojedinim dijelovima staze.

Uz prestižne natjecatelje, WRC Croatia privukao je i poslovni svijet

Na ovogodišnjem WRC-u fokus će svakako biti na natjecateljima, budući da će u Hrvatsku doći krema svjetskog relija, no treba spomenuti i zaista impozantnu organizaciju samog događaja. HAKS i Organizacijski odbor WRC Croatia imaju za cilj nadmašiti prošlogodišnji event u svim aspektima. Tako je za ovu godinu osigurano visoko pokroviteljstvo Vlade RH, Grada Zagreba, INA-e i mnogih drugih sponzora, dok će Fakultet prometnih znanosti pružiti logističku potporu. Najveći Fan zone biti će na servisnom parku na zagrebačkom velesajmu, gdje će posjetitelji već od 19. travnja imati priliku uživo razgledati servisni prostor, kupiti suvenire i poslušati koncerte raznih izvođača. U ponudi sadržaja sudjelovati će mnogi poslovni subjekti, jer je riječ o događaju koji doprinosi brendiranju Hrvatske i njenom pozicioniranju kao turističke oaze. Službeni raspored hrvatskog WRC-a 2022. dostupan je na stranica HAKS-a, putem koje se možete informirati o najnovijim vijestima vezanim za natjecanje.

Hrvatski WRC počiva na pedesetogodišnjoj tradiciji rally utrka

Iako je WRC Croatia Rally 2022 nov događaj na hrvatskoj sceni, sama utrka je slijednica nekadašnjih Croatia Rally-ja i INA Delta Rally-ja, koje su hrvatski reli održavale na visokoj razini. Prva domaća utrka održana je još 1974. pod nazivom INA Delta TLX Rally. U samo tri godine, utrka se iz lokalnog odnosno regionalnog događaja razvila u nacionalno prvenstvo na razini bivše Jugoslavije. Devedesetih je INA Delta Rally doživio nevjerojatan uspon te je uključen u Europsko rally prvenstvo, tijekom kojih je naš automobilistički as Niko Pulić ostvario dvije uzastopne pobjede. Razdvajanjem INA Delte od hrvatskog prvenstva 2010. nastaje Croatia Rally, prethodnik današnjeg WRC-a. Ove godine u hrvatskom timu ponovno će voziti Viliam Prodan, koji nas je predstavljao u prošlogodišnjoj sezoni.

Tijekom održavanja WRC-za posjetitelje su osigurani smještajni paketi

Zahvaljujući brojnim sponzorstvima, WRC Croatia Rally 2022 biti će bogat uzbudljivim popratnim sadržajima. INA-in nagradni fond, primjerice, obuhvaća sve od osobnog obilaska servisnog parka do poklon kartica. S obzirom na uzbudljiv program, kompletan događaj daje veliki podstrek domaćem event turizmu. U tu svrhu organizirani su razni turistički paketi, koji su usklađeni s rasporedom WRC Hrvatske 2022. Kroz suradnju Croatia Rally-ja i BTravel-a osmišljeni su paketi koji uključuju smještaj i ulaznice za sve Fan zone lokacije. Ponuda se proteže na dva smještajna kapaciteta u karlovačkoj županiji, tri u Zagorju te čak 21 zagrebački hotel, čime je osobni dolazak znatno olakšan. Vidimo se na WRC-u!