RaceTrip Logo
Menu

WRC Croatia Rally 2022 – autosport event prepun drame i iznenađenja

WRC Croatia Rally 2022

WRC Croatia Rally 2022 još je u razvojnoj fazi bio popraćen velikim očekivanjima. Ova prestižna utrka, koja se odvija pod kapom World Rally Championshipa drugu godinu zaredom, pomno je pripremana nekoliko mjeseci. Osim detaljnog planiranja staza, rasporeda i natjecateljskih posada, priprema je tekla i u svim mogućim popratnim aktivnostima, kako bi bio realiziran ne samo automobilistički nego i turistički događaj i doživljaj za pamćenje. Ako rezimiramo sve brzinske ispite, bez imalo pretjerivanja možemo reći kako smo proteklog tjedna imali uzbudljiviji i dinamičniji WRC Croatia Rally nego lani. Prvenstvo je obilježilo i nekoliko incidenata, poput požara u Hyundaiu Olivera Solberga, no event je protekao bez većih problema. Nepredvidivost cijelog natjecanja najbolje se ocrtava u pozicioniranju vozača – u vrlo tijesnoj i neizvjesnoj utrci na brzinskom ispitu u Kumrovcu pobjedu je odnio Finac Kalle Rovanperä, koji je pokazao veliki vozački talent i uz nepovoljne vremenske uvjete na stazi.

Rally Estonia 2021

Kako je izgledala borba za prvo mjesto na WRC Croatia Rallyju ?

U pobjednika Croatia Rallyja 2022 se polagalo dosta nade, budući da je 21-godišnji Finac pobjedom na Rally Estonia 2021 postao najmlađi pobjednik WRC utrke u povijesti, a imao je zapažen nastup i na prošlogodišnjem WRC Croatia Rallyju. Svoj status opravdao je već u petak na Samoborskom gorju, gdje je imao izvrsnu prednost od čak minute i 23 sekundi ispred konkurencije. Iduće lokacije se nisu pokazale nimalo jednostavne za pobjednika sezone. Na brzinskom ispitu Platak koji se vozio drugi dan natjecanja, Rovanperä je imao puknuće gume, što je omogućilo vodstvo Ottu Tänaku, estonskom pobjedniku WRC-a sezone 2019. Tijekom pretposljednjeg brzinca kod Trakošćana Rovanperä je započeo s prednosti od 28,4 sekunde. Ipak, odabir tvrdih guma za Toyotu Gazoo se pokazao dosta nespretnim za mokru stazu, što je Tänak iskoristio za prednost od 1,4 sekunde. Kada se već činilo da je Finca napustila sreća, izvrsnom vožnjom na suhoj dionici Wolf Power Stage-a nadoknadio je propušteno s 4,3 sekunde prednosti pred Tänakom.

Kakve plasmane su postigle druge posade na Croatia Rallyju 2022?

Iako će ovogodišnja utrka definitivno ostati u znaku duela Rovanperä-Tänak, uzbuđenja nije nedostajalo ni kad su u pitanju druge natjecateljske posade. Belgijanac Thierry Neuville iz Hyundai Motorsport tima zauzeo je treće mjesto u ukupnom poretku. Za dlaku je nadmašio Craig Breena iz Fordovog rally tima, koji je na završnoj etapi u Kumrovcu zauzeo treće mjesto, a ukupnom poretku završio je četvrti. U WRC2 klasi pobjedio je Yohann Rossel, prvak WRC3 klase WRC-a 2021, dok je ovogodišnji pobjednik rally3 klase Lauri Joona. U WRC4 klasi dominirali su hrvatski vozači; Martin Ravenščak i Viliam Prodan sa svojim suvozačima zauzeli su treće i četvrto mjesto na ljestvici, a šesto mjesto pripalo je Krešimiru i Dori Ravenščak, tati i kćeri koji su nastupali zajedno sa sinom Martinom iz druge posade. Sasvim očekivano, najbolji rezultat među hrvatskim posadama imao je legendarni Niko Pulić sa Škodom Fabiom R5. Osvojivši četvrto mjesto u WRC2 Masters kupu, okrunio je svoju četrdeset godina dugu karijeru, koja završava zajedno s Croatia Rallyjem 2022.

WRC Croatia Rally

Unatoč nepovoljnom vremenu, nije nedostajalo gledatelja pokraj staza

Upravo završeni WRC Croatia Rally pamtiti ćemo po izvrsnim vožnjama, ali vremenske prilike nisu nešto čega će se rado sjetiti ni vozači, ni publika. Već prvi dan natjecanja u Grdanjcima započela je poprilično obilata kiša, što je na ceste donijelo dosta blata i time atmosferu približilo off-road utrkama. Iduća dionica u Gorskom kotaru bila je obilježena vožnjom po vrlo gustoj magli, a Viliam Prodan komentirao je uvjete na Plataku kao gotovo nemoguće za brzu vožnju. Sve se ipak okrenulo nabolje što se tiče vremena na završnoj dionici u Zagorju, što je utjecalo i na ukupni poredak. Bez obzira na kišu, sve Fan zone lokacije bile su dosta posjećene, tako da je posjećenost bila na razini očekivanog. Kao i prošle sezone realiziran je kompletan prijenos WRC Croatia 2022 putem sportskog televizijskog kanala Kreator TV, koji medijski prati sve značajnije motorsport događaje u zemlji i okruženju.

Turbulentno natjecanje pratio je i bogat program u Service Parku

Etapa Croatia Rallyja 2022. u WRC kalendaru bila je izvor prave adrenalinske zabave za gledatelje, no zabave nije nedostajalo i u pauzama od vožnje kod Service Parka na Zagrebačkom velesajmu. U utorak i srijedu organizirana je dodjela autograma od strane natjecatelja, a u četvrtak su posjetitelji imali priliku upoznati članove prijavljenih posada. Za glazbeni ugođaj pobrinuli su se Groovy Cakes, Živa Legenda, Joe Pandur Band i Ante Gelo Band te DJ Filip, DJ MR.G, DJ Rea i Phat Phillie. Kao što je to bio slučaj na prošlogodišnjem prvenstvu, gledatelji zagrebačkih Fan zona mogli su prisustvovati svečanom startnom i završnom defileu sudjelujućih vozila. Nakon ovako turbulentnog prvenstva s pravom možemo očekivati nova iznenađenja u sezoni 2023. kada ćemo po treći put postati prijestolnica WRC-a.