RaceTrip Logo
Menu

Završen 10. jubilarni Rally Kumrovec! Zavojite, uske ceste su možda prazne, ali prašina se još nije slegla!

Racetrip Kumrovec INA 10. godina zaredom

Pred nekoliko smo dana pisali najavu za spektakularni 10. po redu Rally Kumrovec koji se, da vas podsjetimo, vozio od 02.-04.09., a evo već sada pišemo sažetak zbivanja, doživljaje koje će neki pamtiti po brzim vremenskim postignućima, a neki po neuspjelim pokušajima da njihova jurilica završi prestižno natjecanje.

Iako vožnja Rally Kumrovec nije otvorila domaću sezonu, Kumrovec je i ove godine itakako bio spreman za 68 posada pristiglih iz sedam europskih zemalja. Od prijavljenih 68 posada na kraju je  samo 65 od njih prošlo verifikaciju na temelju koje su stekli pravo na natjecanje. Ukupno 12 posada nije završilo natjecanje, te samim time nisu skupile ni toliko bitne bodove.

Auto Moto Rally Kumrovec

Kumrovec se i u prošlosti odlično uklapao u gabarite koji savršeno pristaju „kraljici“ auto sportova. Još se za vrijeme bivše države upravo ovdje vozio Auto Moto Rally Kumrovec, koja je u ono vrijeme bila jedna od najvećih sportskih manifestacija. Upravo su te uske, zavojite ceste na kojima ne nedostaje brzinaca i skokova potaknule glavne organizatore da 2011.godine ponovno ožive staru tradiciju i organiziraju manifestaciju koja se u današnjem obliku odvija svake godine osim 2014.koja je jedina godina kada se tradicija nije ispoštovala.

Šetajući kraj svih 68 boxeva na dan prve vožnje atmosfera je bila izuzetno pozitivna, teamovi su kao marljive pčelice radili završne provjere na svojim automobilima, vjerujem kako nisu ni stigli misliti o ničemu drugome osim o Shakedownu i kako će na temelju njega otprilike izgledati već svima poznata trasa. Vremenska je prognoza također išla vozačima u prilog, cesta je bila suha, ali sa podlogom nešto drugačijom od proteklih godina, pa su suvozači pažljivo zapisivali stazu, zapisivali i najmanji kamenčić i skok kako bi za vrijeme bodovanja vozač dao svoj maksimum i kako bi sigurno, ali što brže stigli do cilja.

Iako se marljivo radilo, mnogi su obilazili druge teamove kako bi se upoznali sa konkurencijom ili kako bi samo pozdravili svoje kolege vozače, jer puno je ovdje bilo veterana, vozača i suvozača koji se znaju sa brojnih prošlih trki koje su zajedno prošli. Glavne su im teme naravno bili automobili na kojima su marljivo mjesecima radili ali i špekulacije tko bi mogao odnijeti pobjedu, da li će Austrijanci nastaviti svoj niz pobjedi ili podjednako dobri Mađari ili će pak biti, obzirom da je to ipak jubilarka, neka iznenađenja i ostvarenje sna da ove godine zapiše svoju rekordnu pobjedu upravo neki Hrvatski team.

Natjecanje je gotovo, službeni rezultati objavljeni su u subotu na večer na ciljnoj rampi uz svecanu podjelu nagrada u samom centru starog sela Kumrovca, pa prođite s nama ovaj najuzbudljiviji dio koji smo s nestrpljenjem čekali.

Rezultati Kumrovec INA 2021

Pobjedu su odnijeli i ove godine Austrijanci i to ponovno posada Hermanna Neubauera i suvozača Bernharda Ettela sa automobilom Ford Fiestom  Rally 2 koji su svoju prednost od 10 sekundi stekli u startu na dva jednaka „prolog“ brzinca u Tuheljskim Toplicama.

Drugoplasirani Mađari Antal Kovacs i Gergely Istovics u svojoj su Ford Fiesta R5, a samo su za pola sekunde više skupili u prvim kilometrima brzinaca Austrijanci Peter Eisberger i Claudia Maier u Ford Fiesti Rally2.

Drugi dan rallya između ostalog vožen je i u Zagorskim selima na čijem je prvom brzincu bodove odnio Mađar, dok je na svim ostalim dionicama vožnju dobio upravo pobjednički Austrijski team.

Poredak prve tri posade koje su na kraju dobile prijestolje bio je isti kao i prve večeri.

Da se podsjetimo, vožen je dvodnevni itinerer koji iznosi ukupno 161,48 km od čega 76,09 km otpada na 8 brzinskih ispita.

Ako se pitate što je sa Hrvatima, najuspješniji od njih 48 prijavljenih bili su Zagrepčanin Juraj Šebaljj i suvozač Ivan Pogačić iz Autokluba Sv. Nedjelja koji su nastupili sa novim automobilom i to Mitsubishi Lancer Evo 10. Ovaj je team osvojio 5.mjesto ukupno sa zabilježena dva treća vremena na brzincima.

Njegov klupski kolega, veteran i šampion Nenad Lončarić sa suvozačicom Tajanom Vojvodić-Pinky u Subaru Impreza STI u ovom je natjecanju bio nešto slabiji, te je dospio na 11.mjesto.

Viliam Prodan i Zoran Raštegorac iz Autokluba Opatija Motorsport koji su zadržali lidersku poziciju sa trećom pobjedom sezone u Prvenstvu Hrvatske u ukupnom poretku, te u klasi 2 ostvario je na ovom natjecanju ukupno 6.mjesto i to sa Ford Fiestom Rally4.

Veliki povratak na staze imao je naš najpoznatiji Dubrovčanin Niko Pulić iz Auto kluba Dubrovnik Racing. Niko je svoju Ford Fiestu Rally4 vozio po prvi puta sa ženskim kopilotom Aleksandrom Kovačić iz Auto kluba Delta Sport. Taj tim je dospio na 7.mjesto.

Vozač kojemu smo mi držali fige Dario Šamec i suvozač Florian Šalec iz Autokluba Zagorje, jedini iz klase 1, također su upisali pobjedu i to na 9.mjestu. Bio je to njihov prvi nastup u Mitsubishi Lancerom Evo IX.

Dario Šamec RaceTrip

Naši su dečki Šamec/Šalec nastupili sa svojim teamom Racetrip s kojim su također popratili team Kristijan Kroflin sa suvozačem Stjepanom Franjićem koji su nastupali u Citroen Saxo VTS.

Tom su nevjerojatnom teamu koji je po prvi puta nastupao na Rally Kumrovec dali „krov nad glavom“, popratili ih sa vulkanizerskim i mehaničarskim uslugama, kao iskusniji kolege i sa puno kilometara u rallyu savjetovali ih i bodrili kako bi i oni, bez obzira što su prvi puta sudionici Rally Kumrovca postigli što bolje rezultate.

Neka ovo ujedno bude i pozivnica za sve ljubitelje rallya koji nemaju svoji team i nemaju adekvatni automobil, a vole trku i i znaju hvatati Evansonove zavoje da ne očajavaju i nek istraže RaceTrip team koji im može ponuditi apsolutno sve kako bi mogli sudjelovati u baš svakoj trci.

RaceTrip Team

Na kraju svakog Rallya koliko god bili iscrpljeni svi rallyaši s nestrpljenjem očekuju sljedeće natjecanje za koje vjerujemo da će se i sljedeće godine odvijati u Kumrovcu. Vrijedni sportski entuzijasti iz Autokluba Delta drže vrlo visoku ljestvicu u organizaciji istog, imali su velik pritisak i zadatak i položili su ga sa odličnim uspjehom te im sa ovim rečenicama zahvaljujemo i čestitamo na tako dobro odrađenom poslu. Bez pratnje dugogodišnjih suradnika i pokrovitelja općine Kumrovec, Zagorska Sela i Tuhelj, te Termi Tuhelj, Krapinsko-zagorskoj županiji, te generalnog pokrovitelja INA Industrija nafte d.d. ovo natjecanje također ne bi bilo moguće.

Zaključak? Vidimo se sljedeće godine!