RaceTrip Logo
Menu

Chevrolet Corvette C7 TIKT performance – poznati model u vamp izdanju

Chevrolet Corvette C7 TIKT performance

Chevrolet Corvette C7 TIKT performance unosi sasvim novi duh u dobro poznati američki coupe. C7 je već u „običnoj“ tvorničkoj inačici moćan sportski automobil, kojeg krase i više nego poželjni atributi – 6,2 litreni V8 motor, 7-stupanjski ručni mjenjač i pogon na stražnje kotače su samo neki od njih. Y-konstrukcija daje autu upečatljiv supercar izgled, a pojedini elementi, poput trapezoidnih stražnjih farova i centralno složenih ispušnih cijevi podsjećaju na dosadašnji Camaro. Sve to doprinosi agresivnijem stylingu, kojim se novi model udaljio od prethodnih generacija Corvette. Njemačka radionica TIKT je ipak odlučila otići korak dalje i poigrati se s ponuđenim značajkama kako bi izvukli još više. U tome su dakako uspjeli, jer sve vezano uz tikt performance corvette je iznimno iskustvo.

Motor
6.2 V8+ TIKT KOMPRESOR
Snaga
800 KS, 1000NM
Mjenjač
Automatski, 8 brzina
Pogon
Zadnji pogon
Ubrzanje
0-100km/h: 2,9 sec
Najveća brzina
370 km/h
racetrip-korveta-2
racetrip-korveta-1
racetrip-korveta-3
racetrip-korveta-4
racetrip-korveta-5
racetrip-korveta-6
racetrip-korveta-7
racetrip-korveta-8
racetrip-korveta-9
racetrip-korveta-10
racetrip-korveta-11
racetrip-korveta-12

Američki Corvette C7 Stingray – uspješan nastavak sportske tradicije

Kao nasljednik višedesetljetne tradicije koju iza sebe ima Chevrolet Corvette, C7 ZO6 Coupe napušta umjerenost ranijih modela i cilja na maksimum na svim razinama. Osim  upotrebom ugljičnih vlakana u izradi karoserije, aluminijskom šasijom i indirektnim LED svjetlom, ovaj automobil se pohvaliti i korištenjem NASA Aerogel tehnologije, koja omogućava da prijenos snage ne zagrijava vozačevu kabinu. Za komandnom pločom možemo naći multifunkcionalni display, koji nudi čak i mjerač temperature u gumama. Novi C7 ne preže od upotrebe novih tehnologija, a općim dojmom se bitno razlikuje od američke muscle-car filozofije – prije bismo ga mogli usporediti s novijim Ferrarijima, na što je vrlo vjerojatno pretendirao i sam dizajnerski tim Hwasup Lee-ja, koji je potpisnik dizajna za ovaj model.

Koje glavne promjene donosi TIKT-ov Chevrolet Corvette C7 ZO6 Coupe?

Unatoč činjenici da koristi u osnovi isti 6,2 L V8 kakav nalazimo na serijskom Chevrolet Corvette C7 ZO6 Coupe-u, TIKT performance je uz pomoć posebno dizajniranog Supercharger 2650 kompresora znatno unaprijedio snagu motora - TIKT-ova prerada razvija čak 800 KS i 1000 nm dok serijska corvetta ima 659 KS i 881 nm. Osim kompresora, dodani su nova radilica i klipovi Mahle Umjesto 7-stupanjskog manualnog, u ponudi je automatski mjenjač s osam brzina. Unaprijeđen je i kočni sustav uz pomoć TIKT performance kočnica, a tvornički ovjes s poprečnim kompozitnim oprugama je zamijenjen Bilsteinovim, koji je podesiv u dvije točke. Tu je i TIKT-ov aerodinamički karbonski kit koji dodatno naglašava moćan sportski izgled. Sprijeda imamo kotače od 19“, a stražnji su veličine 20“.

Kakav dojam ostavlja Chevrolet Corvette C7 TIKT performance na stazi?

S obzirom da je riječ o automobilu specijalno prerađenom za trkaću stazu, nije nerealno očekivati nemoguće od TIKT-ovog monstruma. Zbog svoje snage i prijenosa snage na zadnji pogon, tjera strah u kosti i iskusnim vozačima, čime je zaradio nadimak Luzifer. TIKT-ova Corvette C7 Z06 do stotke stiže za nevjerojatnih 2,9 sekundi, što je bolji prosjek nego kod Lamborgini Aventadora i smješta je u top ponudu za drag race. Uz to, kompletno prerađen podesiv ovjes pruža odličan grip na stazi. Iako standardni Chevrolet Corvette C7 ZO6 Coupe maksimalno dostiže oko 300 km/h, TIKT tvrdi da njihov bolid može probiti 370 km/h, premda nije testiran na više od 330. Ove manijakalne brzine će sigurno osigurati veliku popularnost i odlične plasmane corvette u narednim godinama.

Prava snaga tikt performance c7-ice leži u dobro osmišljenim detaljima

Uspjeh ove njemačke prerade američkog klasika nije samo rezultat nabrijanog motora i promijenjenog ovjesa, u igri je puno više od toga. Tvrtka TIKT sama proizvodi svoje karbonske dijelove, a posljednjih godina su se nametnuli kao jedni od najboljih proizvođača složenih sklopova na after-market tržištu. Isto je i sa njihovim jedinstvenim sistemom hlađenja, koji omogućuje optimalni rad motora Chevrolet Corvette C7. TIKT performance je predstavio inovativna rješenja kada je riječ o izradi karoserijskih komponenti od lakih legura – dobar omjer snage motora i ukupne mase vozila je značajan faktor u neviđenim performansama vozila. Ne smije se izostaviti ni unutrašnjost u kojoj nas čekaju TIKT trkači sicevi sa H pojasom i zaštitni kavez, koji zaokružuju priču ovog cestovnog projektila.

Priča o Chevrolet Corvette TIKT performance C7 započela je u BiH

Često smo svjedoci kako neke od tehnoloških inovacija na globalnoj razini imaju korijene u Hrvatskoj ili njenom najbližem susjedstvu. Upravo je to slučaj i sa tvrtkom TIKT, koju su prije 22 godine osnovala braća Krešimir i Tomislav Bodrožić. Tvrtka je inicijalno osnovana u Gradišci kao TIKT manufaktura, da bi kroz nekoliko godina posao bio preseljen i razvijen u Rosenheimu. Kao zaljubljenici u autotuning, braća Bodrožić maštala su o pokretanju biznisa u kojem će „sređivati“ aute, što je na kraju preraslo u pravu auto-industriju. Danas je tvrtka TIKT Performance Parts jedna od vodećih njemačkih proizvođača auto dijelova u branši profesionalnog racinga. Ponosni su nositelji TÜV certifikata, koji svjedoči kvaliteti njihovih proizvoda.