RaceTrip Logo
Menu

Karting škola – prvi korak prema profesionalnom automobilizmu

Karting škola

Karting škola je daleko više od puke zabave. Mnogi profesionalni vozači započeli su svoju karijeru upravo kartingom, što se odnosi i na naše instruktore. Ova škola je odličan uvod u svijet motorsporta, jer nudi učenje svih onih esencijalnih elemenata koji se obrađuju u sklopu racing treninga s full-size sportskim automobilima. Između ostalog, karting omogućava razvoj vozačkih vještina daleko prije dobne granice za upravljanje osobnim automobilom, što znači da se vozački talent može početi brusiti već u najmlađoj dobi. S obzirom na sve navedeno, nije nikakvo čudo da se karting utrkama pristupa s jednakom dozom ozbiljnosti kao i ostalim disciplinama namijenjenim odraslim vozačima. Na kraju, karting može biti odličan izvor zabave i relaksacije starijim naraštajima, tako da je zapravo riječ o aktivnosti koja može biti zajednički užitak i djeci i roditeljima.

Kako je koncipirana i što se sve može naučiti u školi kartinga

Škola je uglavnom prilagođena uzrastu djece od 5 do 12 godina, što je ujedno glavni formalni uvjet za sudjelovanje. Sam pristup učenju karting vožnje se može opisati kao auto škola u malom. Uz to što se uči upravljati karting bolidom, prolazi se kroz pravila ponašanja na karting stazi, ulogu signalizacije, poput na primjer zastavica, a naposljetku se polaznici upoznaju sa specifičnim pravilima utrka. Također se obrađuje pravilna upotreba zaštitne opreme, u što spadaju kaciga, H-pojasevi i štitnici za rebra. Kod pohađanja programa za polaznike je potrebna suglasnost roditelja, a sudionici planiranih aktivnosti su uvijek pod nadzorom stručnog vodstva.

Koje su karakteristike karting staza u odnosu na automotodrome?

Kada govorimo o konfiguraciji karting staza, prisutna je osnovna podjela na one koje su namijenjene samo za karting školu te na one koje su domaćini karting natjecanja. One koje su predviđene za učenje su u pravilu znatno kraće te ne podliježu strogim pravilima, dok natjecateljske moraju biti homologirane u skladu s Pravilnikom o stazama za karting utrke koje je donio HAKS. Svega nekoliko karting staza u Hrvatskoj se službeno može smatrati natjecateljskim, poput one u Novom Marofu ili motodroma Poreč, koji se također koristi za razne evente i vožnje quadovima. Oba tipa staza, školski i natjecateljski, moraju biti izrađeni od asfaltne podloge i bez bilo kakvih krivina za što bolje prianjanje karting vozila.

Je li svako karting vozilo bolid i kakve su razlike u modelima?

Slično kao što je to slučaj u svijetu automobilizma, postoje znatne razlike u izvedbama karting vozila. U slobodnoj prodaji možete naići na go-kart za djecu na pedale, koji su licencirani od strane poznatih automobilskih marki, od Ferrari-ja do Abarth-a. Premda nude poprilično realističan doživljaj vožnje, ne možemo ih svrstati u karting bolide. Vozila koja se koriste u karting školama većinom imaju četverotaktne motore snage od 9 do 15 KS, jedno ili dva školjkasta sjedala, sportski volan, kotače u stilu F1 te prednji zaštitni branik. Premda ne djeluju kao bijesni sportski strojevi, njihove performanse su zapravo iznenađujuće – najkvalitetnija Superkart natjecateljska vozila mogu biti konkurentna sportskim automobilima te na otvorenoj stazi postići čak nevjerojatnih 200 km/h!

Kako je konkretno RaceTrip organizirao svoj vlastiti karting paket?

Naš program učenja kartinga organiziran je kao jednomjesečna nastava, koja se održava vikendima, u pravilu subotom. Na isti dan prolazimo kroz dva sata teorijske nastave te kroz dva sata vožnje. Škola je smještena na pravu karting stazu, koja omogućava da se maksimalno približimo formatu utrke. Upisujemo djecu od 5 do 10 godina, a broj polaznika je ograničen pa stoga molimo da nam se zainteresirani polaznici predbilježe za sudjelovanje, kako bismo mogli adekvatno osigurati preduvjete za nesmetano održavanje nastave. Po završetku cjelokupnog predviđenog programa polaznici dobivaju diplomu Šamec Racing Academy, kao što je to slučaj s paketima za odrasle.

RaceTrip karting škola ima podlogu u našim osobnim karting uspjesima

Naša ponuda usluga zasniva se na dugogodišnjem iskustvu i sposobnosti da to iskustvo prenesemo na nove generacije zaljubljenika u sportsku vožnju. To se naravno odnosi i na poduku karting vožnje. Naš glavni instruktor, Dario Šamec, svoju racing karijeru je započeo s 10 godina upravo na karting utrkama, što se razvilo u plodnu karijeru u automobilističkom sportu, koja traje već punih 25 godina. Imamo znanja i vještine da znatiželjne juniore dodatno zainteresiramo za motorsport te da ih opremimo vozačkim vještinama koje će im omogućiti daljnje napredovanje. Bez obzira da li želite svom djetetu prvenstveno organizirati slobodnu aktivnost, ili mislite da bi moglo razviti uspješnu natjecateljsku karijeru, vrijeme u našoj školi će biti zanimljivo, poučno te također vrijedno za buduće vozačko iskustvo u svakodnevnom životu.