RaceTrip Logo
Menu

Prvenstvo Hrvatske u Rallyju – vrh auto utrka u državi i regiji

Prvenstvo Hrvatske u Rallyju

Prvenstvo Hrvatske u Rallyju objedinjava naše najpoznatije rally utrke u jedinstvenu natjecateljsku formu. Prema HAKS-ovom kalendaru za 2022. riječ je o sveukupno sedam utrka, koje se voze tijekom čitave godine. Na pojedinačnim utrkama sudjeluju vrhunski vozači iz države i okruženja, koji se pobjedničkim plasmanima bore za titulu prvaka. U kalendaru se nalazi i prestižna INA Delta rally utrka, koja sada ima već legendarni status, a lansirala je neka od naših najpoznatijih imena u svijetu automobilizma. Prvenstvo također obuhvaća rally u Velenju, koji je prerastao u najelitniju utrku u susjednoj Sloveniji. S obzirom da nas ove godine očekuje i održavanje Svjetskog prvenstva u rallyju, slijedi jedna od najuzbudljivijih godina za hrvatski reli i autosport općenito.

Quattro River Rally – najnoviji dodatak perjanici hrvatskog prvenstva

Ove godine se premijerno održava Quattro River Rally, kojim se predviđa otvaranje nove sezone prvenstva Hrvatske u Rallyju. Budući da će se utrka odvijati u ožujku, u periodu od 25. do 27. u mjesecu, to će ujedno biti odlično zagrijavanje za WRC Croatia 2022, koji će se održati u travnju. Organizator ove nove utrke u HAKS-ovom kalendaru je Auto klub INA Delta iz Zagreba, što već samo po sebi garantira automoto događaj na vrlo profesionalnoj razini. Ime ove utrke nije sugestivno bez razloga – mjesto održavanja je Karlovačka županija, ali i sam grad Karlovac pa je za očekivati da će utrka biti dobro posjećena. Završnica utrke biti će vrlo dinamična, uz brzinske ispite na Kupi, Dobri i Mrežnici. Inicijator ovog zanimljivog događaja je Željko Magličić, vozač AK INA Delta, koji će se na reliju također pojaviti u ulozi natjecatelja.

Quattro River Rally

Novi kalendar pokazuje dobar kontinuitet hrvatskog prvenstva u rallyju

Iako s pravom možemo imati visoka očekivanja od prvog Quattro River Rallyja, najspektakularniji dijelovi ovogodišnjeg domaćeg prvenstva tek slijede. Svjetsko prvenstvo sasvim logično ima status ključnog događaja sezone, ali nadolazeće utrke u kalendaru svakako će ponuditi jednako kvalitetan sportski doživljaj. Prva među njima je 29. Opatija Rally, koji će se održati početkom svibnja. Ova utrka može se pohvaliti četrdesetogodišnjom tradicijom, a održavanjem raznih kupova i uključivanjem u prvenstvo Slovenije postaje renomirani auto događaj koji privlači velik broj vozača i fanova iz zemlje i inozemstva. Ubrzo nakon nje slijedi velenjski rally, a sredinom lipnja imati ćemo priliku uživati u 48. INA Delti, koja se tradicionalno održava u Zagrebu.

Zagreb Open – INA Delta Rally ima kultni status za europski autosport

S obzirom na životopis ove nadaleko poznate utrke, za očekivati je da će upravo ona biti od presudne važnosti za pozicioniranje na prvenstvu Hrvatske u Rallyju. Svoj status prestižnog automobilističkog događaja na europskoj mapi gradila je još u bivšoj Jugoslaviji, a svoj najveći proboj je doživjela sredinom devedesetih, kada je dobila status utrke relijskog Prvenstva Europe. Unatoč razdvajanju od Croatia Rallyja 2010. INA Delta je danas dio FIA European Rally Trophyja, Međunarodnog zonskog prvenstva Hrvatske, Prvenstva Hrvatske i Otvorenog prvenstva Zagreba. Od 2011. mjesto održavanja je ponovno Zagreb - utrka ceremonijalno počinje na Zagrebačkom velesajmu, a uključuje lokacije od Jaske do Sljemena.

Kumrovečki rally postao je nova prijestolnica auto utrka u Hrvatskoj

Premda nije riječ o novoj utrci, kao što je to slučaj s Quattro River Rallyjem, Rally Kumrovec je relativno mlada pojava na domaćoj rally sceni. Nakon deset godina održavanja, ovo je postao respektabilni automoto event, koji privlači velik broj gledatelja i koji se u cijelosti prenosi na KreatorTV-u. Osim što je ovaj rally samostalan događaj na službenom kalendaru HAKS-a, Kumrovec je već drugu godinu zaredom uvršten kao jedna od lokacija brzinskih ispita na Svjetskom prvenstvu. Utrka se održava početkom rujna, a na prošlogodišnjem jubilarnom izdanju sudjelovali su naši automobilistički asovi Niko Pulić i Juraj Šebalj.

Kumrovec rally

Kraj sezone za 2022. zaokružuju INA Poreč rally i Grobnik rally day

Na jesen hrvatski rally kreće na zapad. Prvi događaj koji nas prema rasporedu tada očekuje je INA Poreč rally u svom 23. izdanju. Riječ je o izazovnom natjecanju kojeg odlikuju povoljni vremenski uvjeti i suhe, ali relativno uske ceste zapadne Istre s puno šodera i kamenja. Prošlogodišnje natjecanje završilo je pobjedom slovenske posade Turk-Ošlaj u Hyundayu i20, kojoj je ovo bila peta pobjeda zaredom. Dodatna zanimljivost u ovogodišnjem kalendaru je još jedan novi koncept po imenu Grobnik rally day, koji je najavljen za sredinu studenog. U svakom slučaju očekuje nas vrlo dinamična i zanimljiva godina za prvenstvo Hrvatske u rallyju, koje će još jednom potvrditi Hrvatsku kao mjesto vrhunskog autosporta u europskim i svjetskim razmjerima.